Interview Joost Holthuizen

De ondernemer die wij gesproken hebben is Joost Holthuizen. Deze 23 jarige ondernemer uit Amsterdam is actief in de evenementenbranche en tegenwoordig ook als booker van DJ’s. Joost is oprichter van het succesvolle concept “Nachtcollege”, een studentenfeest dat wekelijks gehouden wordt op de donderdagavond in Amsterdam en sinds kort ook in Utrecht. Nachtcollege is binnen een jaar tijd een groot begrip geworden onder studenten. Wij spraken Joost en stelden hem een aantal vragen.

Interview met Joost Holthuizen

 1. 1.     Hoe ben je begonnen met je onderneming en wat waren de eerste stappen?

Vanuit mijn HBO studie Small Business en retail management moesten we voor het blok ondernemen een eigen bedrijf starten. Bij veel opleidingen betekent dit op papier, maar wij moesten het echt doen. Daar zat een omzet+ winst eis aan vast. Ik ben toen begonnen met het organiseren van Perfumeparty (een feest voor 13 tm 15 jarige), helaas moest ik door tijdsdruk vanuit de opleiding kiezen voor de enige vrije datum in de club destijds (Akhnaton), 5 december. Doordat ik nog geen ervaring had met feesten werd mijn eerste feest een grote flop. Gelukkig leer het meest van je fouten en zijn mijn verdere feesten tot nu toe een succes geweest.

 1. 2.     Wat heeft ervoor gezorgd dat je bent gaan ondernemen?

Zoals eerder aangegeven, vanuit de opleiding al moet ik wel zeggen dat ik al langer het idee had om eigen ondernemer te worden.

 1. 3.     Kun je het vak ondernemen leren?

Je kunt het leren door het te doen. Wel is het handig als je dingen leert zoals belastingaangifte etc.

 1. 4.     Aan welke eigenschappen moet een succesvolle ondernemer voldoen?

Ik vind dat een succesvol ondernemer doorzettingsvermogen moet hebben, goed moet weten wat er in de markt gebeurt en kansen zien en deze benutten. Veel mensen hebben goede ideeën, maar niet iedereen durft er ook echt voor te gaan.

 1. 5.     Wat zijn volgens jou de positieve en negatieve kanten van het ondernemerschap?

Het positiefste punt van ondernemerschap is dat je bouwt aan iets dat je zelf hebt opgestart en dat je dus eigen baas bent. Een negatief aspect is dat je zelf risico draagt en dat je er altijd mee bezig bent, ook op de momenten dat je er soms niet mee bezig wilt zijn.

 1. 6.     Hoeveel tijd ben je gemiddeld kwijt per week aan je onderneming?

Verschilt erg, ik denk sowieso 40 uur per week.

 1. 7.     Wie is jullie grootste concurrent?

We zijn actief in Amsterdam en Utrecht op dit moment. In Amsterdam waren destijds WKND (in studio 80) en Noodlanding (Paradiso) voornamelijk de concurrenten. Over het algemeen zou je kunnen stellen dat Pleinvrees/ Straf_werk/ Soenda in ons rijtje vallen.

 1. 8.     Wat of wie heeft de meeste indruk gemaakt tijdens je carrière?

Ik heb veel respect voor Kasper, hij heeft vorig jaar Thuishaven opgestart. Als je het mij vraagt een uniek concept in Nederland. Ik heb het van niets heel groot zien worden, en dat blijft het omdat Kasper elke week durft te vernieuwen.

Een ander punt dat veel indruk op mij heeft gemaakt is toen ik mee was met Bakermat naar een van zijn eerste grote shows in Parijs. Bakermat had zijn eerste optredens bij mijn feesten, en ik ben toen in december 2012 toen hij net doorbrak met hem mee geweest naar een van zijn eerste grote optredens in Parijs. Het was een te gekke avond!

 1. 9.     Wat is de grootse teleurstelling die je bent tegengekomen?

Zoals eerder aangegeven, mijn eerste feest blijft de grootste teleurstelling die ik heb gehad.

 

 1. 10.  Wat is tot nu toe het grootste succes geweest?

De afgelopen editie van Nachtcollege Utrecht. We begonnen op maandag om 20:00 met de kaartverkoop en verkochten binnen een paar dagen uit (1300 man). Daarnaast was de editie zelf ook een mega succes.

 1. 11.  Voor welke rechtsvorm hebben jullie gekozen en waarom?

Eenmanszaak, omdat ik naast de feesten die ik nu organiseer ook makkelijk nog feesten los wil kunnen doen.

 1. 12.  Waar ligt de kracht van het bedrijf?

Bij de manier hoe wij met mensen omgaan en ons grote promotieteam (welke wij de Nachtcollege familie noemen). Bij onze feesten gaat het altijd om de gezelligheid, ons kent ons.

 1. 13.  Op welke doelgroepen richten jullie je? En waarom?

Op dit moment voornamelijk studenten, omdat wij zelf tot die groep behoren en dus weten wat zij willen.

 1. 14.  Wat voor marketingstrategieën passen jullie toe?

Wij hebben een zogeheten Nachtcollege familie, waar op dit moment 130 mensen inzitten. Deze mensen promoten voor ons Nachtcollege, zowel offline (stickeren/posters/flyers hangen/ meegaan met speciale acties zoals een silent disco) als online (sociale media).

 1. 15.  Waar zie jij jezelf over tien jaar?

Ik hoop dan nog steeds werkzaam te zijn in deze branche, maar dan bijvoorbeeld als booker van dj’s/ programmeur voor een club en wie weet geef ik zelf dan ook nog wel feesten!

 1. 16.  Wat is jouw tip voor startende ondernemers?

Doorzetten! En goed je plannen toetsen aan je doelgroep, vraag wat zij ervan vinden en betrek ze bij je ideeën.Afbeelding

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s